Gratulerer med dagen!

I dag er arbeidernes dag. Vi feirer alle dem som har stått på for at vi skal ha ett anstendig arbeidsliv. Ute i havet er vi en blandet gjeng. En del av oss har kommet til duk og dekket bord, og en del av dere har vært med på å både bygge bordet, stryke duken, og dekke på til oss. I dag feirer vi dem som dekket på, og vi blir minnet på hvor viktig det er å ta vare på det vi har. Arbeidslivet er i endring, og det er opp til oss å sikre at endringene styres i riktig retning. Vi vil fortsette å ha ett trygt, anstendig og godt arbeidsliv.

Hver 1. mai er det noen som går til avisene og forteller hvorfor vi ikke trenger 1. mai lenger. Det er mange som bruker politiske argumenter, f.eks at 1. mai er en sosialistisk dag, og en dag der venstresiden feirer seg selv. Dette er feil, og veldig synd. 1. mai er arbeidernes dag, og arbeiderne kommer fra alle sider i politikken.

Det er tull å si at fagforeningsarbeid ikke skal være politisk, men det er ikke ensbetydende med at det bare er enkelte partier som skal støttes og samarbeides med. Og presses. En samlet fagbevegelse kan være en sterk stemme og påvirkningskraft opp mot den til en hver tid sittende regjering.

Personlig mener jeg at det å hevde at 1. mai bør avskaffes er respektløst mot dem som lå på helidekket for at vi skal ha det slik som vi har det i dag. Alle vet at streik ikke er kjekt, og alle vet at vi i Nordsjøen har gode ordninger. Disse hadde ikke blitt til uten at noen kjempet for det. Og disse kan stå i fare hvis vi glemmer hvordan og hvorfor de kom til.

Så til dere som har dekket bordet: Tusen millioner takk! Det står en uendelig respekt av det dere har gjort! Og til alle oss som har kommet til full oppdekking; det er opp til oss å stå på videre! Bry dere, engasjer dere, og ta del! Så kan vi sammen sørge for at bordet forblir dekket for oss og de som kommer etterpå.

Gratulerer med dagen!